Речник

Простата

Обновена: 09-10-2015

Какво е Простата (простатна жлеза)?
Простата или простатна жлеза е малко по-голяма от орех, а други го оприличават с големина колко един кестен. Средната тегло на простатата е около 11 грама, но като цяло тя варира в границите между 7 и 16 грама. Тя се намира в началната част на пикочопровода и може да се опипа през ануса.  Простата е съставена от мускулна тъкан и жлези.


простатаФункция на простатата

Самата функция на простатата е чрез жлезите да отделя леко алкална течност, млечна или бяла на външен вид, която обикновено представлява около 30% от обема на спермата. Самата алкалност помага да се неутрализира киселинността на вагиналния тракт и спомага за увеличаване на живота на сперматозоидите. Алкализиране на спермата се осъществява предимно чрез секрет от семенните мехурчета. Простатната течност се излиза в първата еякулация, заедно с повечето сперматозоиди. Простата съдържа и някои гладки мускули които помагат да извадят спермата по време на еякулация. По каналчета този секрет се влива в пикочопровода, отделянето се осъществява чрез свиване на мускулатурата. За да работи правилно простатата се нуждае от хормони наречени андрогени, които са отговорни за мъжките полови характеристики. От своя страна образуването на секрета от простатата и семенните жлези зависи от образуването на тестостерон, които се произвежда главно в тестисите.  В простатата секрета на човек съдържа протеини по-малко от 1% и включва протеолитични ензими на простатата, кисела фосфатаза и простатен специфичен антиген. Секретите също съдържат цинк с концентрация от 500 до 1000 пъти по-висока концентрация в кръвта.

Раждане във Вода Видео

Предишна публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

холестерол

Холестерол

Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, ...
Здраве
розацея

Розацея

Какво е Розацея? Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните ...
Речник
хистеректомия

Хистеректомия

Какво е хистеректомия? Хистеректомията е хирургична процедура за премахване на матката на жената. Матката, известна също като ...
Здраве