Простата

Какво е Простата (простатна жлеза)?
Простата или простатна жлеза е малко по-голяма от орех, а други го оприличават с големина колко един кестен. Средната тегло на простатата е около 11 грама, но като цяло тя варира в границите между 7 и 16 грама. Тя се намира в началната част на пикочопровода и може да се опипа през ануса.  Простата е съставена от мускулна тъкан и жлези.


простатаФункция на простатата

Самата функция на простатата е чрез жлезите да отделя леко алкална течност, млечна или бяла на външен вид, която обикновено представлява около 30% от обема на спермата. Самата алкалност помага да се неутрализира киселинността на вагиналния тракт и спомага за увеличаване на живота на сперматозоидите. Алкализиране на спермата се осъществява предимно чрез секрет от семенните мехурчета. Простатната течност се излиза в първата еякулация, заедно с повечето сперматозоиди. Простата съдържа и някои гладки мускули които помагат да извадят спермата по време на еякулация. По каналчета този секрет се влива в пикочопровода, отделянето се осъществява чрез свиване на мускулатурата. За да работи правилно простатата се нуждае от хормони наречени андрогени, които са отговорни за мъжките полови характеристики. От своя страна образуването на секрета от простатата и семенните жлези зависи от образуването на тестостерон, които се произвежда главно в тестисите.  В простатата секрета на човек съдържа протеини по-малко от 1% и включва протеолитични ензими на простатата, кисела фосфатаза и простатен специфичен антиген. Секретите също съдържат цинк с концентрация от 500 до 1000 пъти по-висока концентрация в кръвта.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :) Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Обичаме Ви!

Категория: Речник

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---