Речник

Пробиотик

Обновена: 25-09-2016

Какво е Пробиотик?
Пробиотика е нещо много сложно и трудно за обяснения с две изречения. На кратко той всъщност представлява бактерия. Когато чуем това название обаче всички си представяме нещо лошо, всъщност не е така. Тази бактерия е добра и изключително важна за съществуването на нашият организъм. Пробиотиците са живи бактерии имащи много важна функция в човешкото тяло и по–точно за стомаха и неговата способност да преработва храната или казано по друг начин балансира вътрешния микробен баланс.

За какво служи Пробиотика?
Пробиотика има една задача в нашия организъм, но за сметка на това е изключително важна и без нейното наличие човек не може да съществува. Неговата роля е да спомага за правилното функциониране на стомашно–чревния тракт, като стимулира произвеждането на нужното количество ензими и храносмилателни сокове. Както знаем след хранене човек се отпуска,а тялото му започва да работи, за да преработи погълнатата храна и да извлече от нея само полезните съставки. Ето тази функция се извършва от храносмилателните сокове. Така ако нямаме нужният пробиотик в нашият организъм, няма да имаме и така нужните храносмилателни сокове, съответно е твърде вероятно и човека да има големи здравословни проблеми поради тази причина

пробиотикКак организма си набавя пробиотици?
Всеки организъм има нужда от пробиотици, вече уточнихме, че са изключително полезни за организма на човек и понякога се налага да бъдат ползвани по лекарско предписание. Пробиотиците се срещат, както в естествен вид, така и като фармацевтични продукти. Почти от всяка аптека може да си закупите пробиотици под формата на капки или таблетки. Те са създадени изкуствено и много хора не искат да ги приемат в тялото си. Причина за това, е че въпреки, че са хапчета направени от специалисти и нямат вреда върху организма не са естествен продукт. Защото има един по–добър вариант за осигуряване на нужното количество пробиотици за тялото и това е в естествената храна, която приемаме. Без да знае със сигурност всеки човек приема нужния прием за тялото си пробиотик с ежедневната храна, която яде (например кисело мляко).

Полезни ефекти на пробиотиците
Както казахме много хора дори не знаят, че съществуват тези така полезни бактерии за нашият организъм, а ако знаят за тях не знаят каква е тяхната полза за организма. Затова тук ще изброим някои от полезните ефекти които оказват пробиотиците върху организъма на човека:

 • Помагат при смилане на лактозата
 • Алергии
 • Антитуморен ефект на дебелото черво
 • Инфекции причинени от различни бактерии
 • Сърдечни заболявания
 • Свръхрастеж в тънките черва
 • Антихипертензивен ефект
 • Урогенитални инфекции
 • Модулиране на имунната система
 • Устойчивост към вътрешни патогени
 • Чернодробна енцефалопатия

В кои храни се срещат най–често тези така нужни полезни бактерии за нашият организъм?
Когато кажете на някои или му зададете въпрос знае ли какво е пробиотик, той може и да не ви даде точна дефиниция на думата и нейното значение за тялото на човек, но в 99% от случите ще се сети за кисело мляко. Да това е вярно, в киселото мляко има достатъчно жива бактерия пробиотик, която е нужна за правилното функциониране на чревната флора. Интересен е факта обаче, че има и много храни богати на пробиотици и повечето от тях не бихме се сетили, че съдържат полезните бактерии нужни за нашият организъм. Някои от тях са традиционни храни за нашата страна, а други не чак толкова познати и дори не се срещат в нашата кухня. Например киселото зеле също има високо съдържание на пробиотик и е идеален начин да си дадете на тялото онова, което му трябва. Друг традиционен български продукт, който не бихте си помислили, че може да има такъв добър приятел на стомаха ви е киселите краставици. Една любима глезотия на всеки човек по Света е шоколада, а черният има голяма роля за тялото ни, защото в него също се съдържат тези ензими. Само малка част от тези храни са ни познати, иначе техният брой е голям, в тази група влизат китайския вариант на киселото зеле КИМЧИ, също така някои видове водорасли – хорела и синьо–зелени, които са добре познати продукти на масата на средиземноморските държави.

Раждане в 7 Месец

Предишна публикация

Разкритие при Раждане

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

холестерол

Холестерол

Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, ...
Здраве
розацея

Розацея

Какво е Розацея? Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните ...
Речник
хистеректомия

Хистеректомия

Какво е хистеректомия? Хистеректомията е хирургична процедура за премахване на матката на жената. Матката, известна също като ...
Здраве