Първото Кърмене

Какво трябва да знаем за първото кърмене на бебето? Кога се случва, как се случва и през какъв период от време трябва да се кърми новороденото бебе?
Първите 8—12 часа след раждането детето по правило не се кърми, защото майката е уморена от родовия акт, още няма достатъчно мляко, а детето трябва да се освободи от евентуално погълнати околоплодни води, слуз и др. (разбира се има изключения). През това време то може да получи слабо подсладен чай, ако проявява неспокойство. При тежко, продължително или с хирургическа намеса раждане кърменето може да започне по–късно, но не след 24 часа. В случаи, когато майката има кърма и детето може да захване зърното, кърменето може да започне и по–рано — 6–тия час, за да се избегне голямото първоначално спадане на теглото.

първото кърмене на бебетоОбикновено към 3—4–ия ден след раждането гърдите на май–ката се напълват с мляко, втвърдяват се и стават големи. По–някога може да се получи и леко повишаване на температурата й — около 38° t. След 1—2 дни всичко се оправя и започва нормалното отделяне на млякото. В първите 4 дни след раждането се отделя коластра, след което започва бавният и по–степенен преход към зрялото майчино мляко.

Детето се поставя на гърдата на 12–тия час след раждането. Преди кърмене майката измива ръцете си с вода и сапун. След това с парче памук, натопено в преварена вода, изтрива добре гръдното зърно и оцветената част около него. Първата седмица зърното може да се измива само с преварена вода. Добре е преди кърменето няколко капки от млякото да се изцедят и из–хвърлят, защото в крайната част на каналите и по кожата почти винаги има микроби.

Когато майката е болна от хрема, ангина или кашлица, като кърми детето си, тя трябва да слага пред устата и носа си четирислойна марлена маска направена от нея или такава подобна закупена от всяка една аптека.

Сега първото кърмене най–често става в родилния дом. Понякога то е съпроводено с известни затруднения. Обикновено през първия ден майката няма достатъчно кърма, но въпреки това тя трябва да поставя детето си на гърдата на всеки 3 часа, макар и да отделя само няколко капки мляко. Честото дразнене на млечните жлези стимулира секрецията и допринася за по–ранното установяване и повишаване на отделеното количество мляко.

Първата седмица след раждането и когато е болна или изморена майката кърми в легнало положение. При кърменето тя се извива леко встрани, за да може детето, което се поставя успоредно на нея, по–удобно да поеме зърното. Не винаги първото кърмене е лесно. Ако гърдата е мека и гръдното зърно развито добре, детето с малка помощ жадно захваща гърдата и веднага започва да суче енергично. Ако гърдата на майката е много напълнена и зърното е малко, детето трудно започва да суче. В тези случаи е необходимо да се изцеди малко мляко, за да омекне гърдата, да се изтегли зърното и едва тогава да се постави детето на гърдата. След няколко такива търпеливи опита детето се научава да бозае добре.

След първото кърмене се установява вече необходимият режим на хранене, който трябва строго да се спазва, а именно: 7 кърмения на денонощие през 3 часа с 6 часа нощна почивка. Най–удобните часове за кърмене са: 6, 9, 12, 15, 18, 21 и 24, или 6,30, 9,30, 12,30, 15,30, 18,30, 21,30, но може и в 7, 10, 13, 16, 19, 22, 1 часа.

При кърменето внимаваме детето да не притисне носа си в палната гръд така, че да не може да диша. В такъв случай кърменето се затруднява — детето отклонява главата си, за да поеме въздух. Това налага при кърменето майката да наблюдава детето и със свободната си ръка да придържа своята гърда.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :)Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Обичаме Ви!

Категория: Мама и Бебе

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---