Речник

Орхит

Обновена: 19-05-2015

Какво е Орхит?
Думата Орхит идва от старогръдски и означава тестис. Орхит е възпаление на тестисите. То може да представлява подуване на тестисите, болки и чести инфекции. Възпалението на тестисите,  орхит или по – рядко известно като епидидима.

Симптоми на Орхит
– Еякулация на кръв
– Уриниране на кръв
– Тежка болка
– Видимо подуване на тестисите

Причини за Орхит
В повечето случай орхит се свързва с инфекция, която се разпространява в тестисите, понякога е причинена от болести предавани по полов път като хламидия и гонорея. Също така се съобщава за случай при които мъже са заразени с бруцулоза. Орхит обикновено е усложнение на заболявания като заушка, грип, гонорея, петнист тиф и други.

Лечение на Орхи
В повечето случаи, когато орхит е причинено от епидидимит,  лечението става чрез перорално приемане на антибиотик, докато инфекцията се изчисти. За вирусни инфекции антибиотиците не се препоръчват. Препоръчват се обезболяващи хапчета за облекчаване на болката като ибупрофен и други нестероидни противозъпалителни лекарства.

Видове Орхит, според продължителността на заболяването:
– Остър орхит (2-4 седмици) – заболяването започва с внезапно повишаване на температурата на тялото, които се различават по интензивността и продължителността на болка в тестиса. Болката може да преминава в слабините, перинеума, в лумбалната област. Тестис на засегнатата страна се увеличава драстично по размер. Болката може да се влоши от ходене, физическа активност, промяна в положението на тялото. В допълнение към клинично заболяване, понякога може да представи честите симптоми на възпаление: висока температура и главоболие.
– Хроничен орхит (4 седмици) – развива се в следствие на неадекватно лечение на остър орхит, или като усложнение на хронични възпалителни заболявания на пикочно-половата система, като хроничен простатит, уретрит, везикулини, цистит. Симптомите на болестта са оскъдни или несъществуващи. Най-често единственият симптом на болестта са повтарящи се болка в тестисите, понякога се влошава и според други съпътстващи болести и инфекции.

Превенция и Профилактика на Орхит
– Чрез ваксинация
– Навременно и адекватно лечение на инфекциозни заболявания като грип, скарлатина, пневмония, възпаление на сливиците.

Боядисване на Косата по време на Бременност

Предишна публикация

Как Протича Раждането

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

3 Коментари

  1. В момента съм в Урология с диагноза Епидидим със силни болки в десния тестис,видимо е подут и при допир е много болезнено.Има някакво твърдо образувание около самия тестис(от начало беше меко),което продължава по канала нагоре към корема.Пуснали са ми система с антибиотик,слагам си и свещички Профенид,правя и компреси с риванол и спирт. МОЛЯ!Кажете ми какво да правя от седмица съм така? Благодаря!!!

    1. p.s. нямам температура

    2. Съвсем нормално е човек във вашето състояние да има притеснения, но първо което трябва да направите е да не се притеснявате, тези болести като орхит не минават за 1 или 2 дена. А докторите най добре знаят какво да направят във вашият случай, така че без притеснения.

Оставете коментар

Още от Речник

холестерол

Холестерол

Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, ...
Здраве
розацея

Розацея

Какво е Розацея? Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните ...
Речник
хистеректомия

Хистеректомия

Какво е хистеректомия? Хистеректомията е хирургична процедура за премахване на матката на жената. Матката, известна също като ...
Здраве