Менструален Цикъл на 15 дни

Случва се жената да има менструален цикъл на 15 дни или 2 пъти в месеца. тогава се казва, че жената има нередовна менструация. В следващите редове ще разкажем повече за това!
Когато менструацията на една жена се отклонява от рамките на установения редовен цикъл (например, когато менструалният период стане на всеки 2 седмици или повече от един път в един месец) се казва, че нейният менструален цикъл е нередовен. Нередовните месечни периоди могат да обхващат широк кръг от въпроси, свързани с менструалния цикъл на жената. менструален цикъл на 15 дниМенструален цикъл на 15 дни или това е приблизително на всеки две седмици най–често се причинява от някакъв хормонален дисбаланс.

Какво е нередовен менструален период?
Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, но един т.нар „нормален“ цикъл може да продължи между 21 и 35 дни с кървене с продължителност от 3 до 7 дни – всеки модел, който се отклонява от тази норма обикновено се описва като ,,нередовен”. Периодите, които са прекомерно чести като например кървене на всеки две седмици или повече от два периода за един месец, са известни като метрорагия. Известно е, че това разстройство засяга жените от всички възрасти, но най–често се наблюдава сред жените, които се доближават до менопаузата. Важно е жената да следи своя менструален цикъл ако възнамерява да забременява, защото само тогава ще знае кога е нейната овулация.

Какво причинява появата на менструален цикъл на 15 дни?
Менструален цикъл на всеки 2 седмици е често причинен от дисбалансирани нива на естроген и прогестерон. Това много по–често се наблюдава по време на пубертета и менопаузата, тъй като тялото се бори да се адаптират към големите промени, които изпитва. Въпреки това, има много други относително често срещани причини за метрорагията като драстично загуба на тегло, спиране на хормонална контрацепция или започване на нов вид такава или затлъстяване, особено ако то е свързано със синдром на поликистозните яйчници.

В по–редки случаи, чест но и тежак менструален цикъл на 15 дни е причинен от доброкачествени аномалии на матката като ендометриоза или маточни фиброми. В екстремни случаи – кървенето може да бъде свързано с някои видове рак. В такива случаи е най–добре да се консултирате незабавно с лекар. Възникващите на всеки 15 дни менструални периоди може да създадат много стрес и дискомфорт. Въпреки че такива чести периоди обикновено траят само един или два месеца, ако те продължават или са придружени от остра болка, отидете при вашия лекар.

Как да се справим с периоди на всеки 2 седмици?
Има някои здравословни навици, които могат да помогнат  да се справите по–лесно с периодите на всеки две седмици или с така казано два пъти менструация в един месец:
– Яденето на много плодове и зеленчуци, особено цитрусови и зеленолистните зеленчуци като броколи – ще помогнат на тялото ви да възстанови загубените на витамини и желязо.
– Старайте се да бъдете добре хидратирана постоянно, да пиете допълнително вода, което ще помогне за правилното и регулярно прочистване на тялото от различните отпадни вещества и токсини.
– Поддържане на календар за следене на цикъла ви. Подробен журнал с точните дати на вашите менструални периоди може да ви помогне да се ориентирате при някаква негативна осезаема промяна в цикъла ви.
– Практикувайте леки ежедневни тренировки – като дълги разходки, или стречинг.
– Опитайте да се занимавате с възстановителна йога, която може да облекчи напрежението в мускулите и спазмите, и значително да помогне с предменструалния синдром.
– Проучете и вземете някои билкови добавки. Някои билкови добавки могат да предложат леко облекчение за хормоналния дисбаланс.

Въпреки това, някои жени, които имат менструален цикъл на 15 дни може да искат да им се предложи лечение, особено ако това се случва за повече от три месеца под ред. В тези случаи оралните контрацептиви са често използвани, въпреки че е необходимо лекар да реши кой вид е най–подходящ за вас. Никога не прибягвайте към самоволно лечение, защото менструален цикъл на 15 дни може да бъде безобиден, но понякога може да сигнализира за сериозен здравословен проблем и вземането на навременни мерки може да предотврати бъдещи усложнения.

Хареса Ви информацията :) Оценетя я с "Харесвам" или я Споделете със "Споделяне" чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други сайтове, по този начин правилната информация достига до повече хора...

Благодарим Ви, че споделихте специализирания сайт Bremennost.bg – Всичко за Забременяване, Бременност и Раждане :) Дано сме били полезни - Бъдете Здрави!

Категория: Здраве

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---