Менструация

Менструация е месечно кръвотечение, което настъпва обикновено между 12 и 14-та година от живота на жената. Първата менструация се нарича менархе, а  последната се нарича менопауза, която може да настъпи между 45 и 55-та година от живота на жената.

менструация

Има различна менструация в зависимост от продължителността, обилността и честотата. Менструалното кръвотечение обикновено продължава около 5 дни. Интервалът между две отделни менструации е между 24 и 32 дни. Кръвозагубата е от 30 до 100 мл., като не всичко е кръв. Менструалното течение или така наречената менструация всъщност съдържа известно количество кръв, цервикална слуз, вагинални секрети и ендометриална тъкан. Менструацията е червеникаво кафява, малко по-тъмна от кръвта. Менструацията се регулира от хормоните в организма на жената. Те са активни вещества които се образуват в ендокринните жлези на организма. Основни и важни хормони са  гонадотропини, които въздействат върху яйчниците у жената, а у мъжа — върху тестисите.

Повечето жени използват нещо, което да абсорбира тяхната менструация. В повечето случай се използват различни дамски превръзки и тампони, които са чудесни, дискретни и предпазват от дискомфорта през дните на менструация и по-точно по време на менструалното кървене.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :) Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Обичаме Ви!

Категория: Речник

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---