Мегалобластна Анемия

Тук сме описали един от видовете анемия, а именно мегалобластна анемия, ако желаете да прочетете повече за самата анемия, може да го направите в предходна наша статия Анемия – причини, симптоми, диагноза и лечение на анемия!

Какво е мегалобластна анемия?
При мегалобластната анемия тялото не в състояние да произвежда достатъчно червени кръвни клетки, които са здрави, поради недостиг на фолиева киселина или недостиг на кобаламин (витамин В12). Продължителност на живота на тези проблемни червени клетки е по-малко от 120 дни. Фолиевата киселина е изключително важна и необходима за образуването на червени кръвни клетки и растежа им. Тъй като тялото не го съхранява в големи количества, трябва да ядете храни, богати на фолати, които отговорят за производството на червени кръвни клетки. Без достатъчно здрави червени кръвни клетки тялото не е в състояние да осигури кислород  през кръвта до всички тъкани. С течение на времето симптомите на анемията като умора и бледа кожа започват да се проявяват бавно. Злокачествената анемия, вид автоимунно заболяване, характеризиращо се с малабсорбция на витамин В12, също е вид мегалобластна анемия. Ранното откриване и лечение може да облекчи симптомите, а приемът на кобаламин и фолиева киселина може да предотврати развитието на множество неврологични заболявания.

Какви тестове се препоръчват за откриване на мегалобластната анемия?
Пълна кръвна картина е първият тест, препоръчан от лекар, когато той подозира мегалобластна анемия. Наличието на необичайно големи количества червени клетки ще бъдат открити в тези тестове. Медицински изследвания  за дефицит на витамин В12 и фолиева киселина, включително серум за нивата на кобаламин и фолиева киселина са задължителни, за да се реши правилния избор на терапия.

мегалобластна анемияКакви са причините за мегалобластната анемия?
Комбиниран дефицит на фолиева киселина и кобаламин или витамин В12 може да бъде причината за мегалобластна анемия. Лекари трябва да назначат тестове за идентифициране на причината за дефицита, така че да се определи хода на лечението и нуждата от прием на определени добавки. Някои стомашно-чревни заболявания и злоупотребата с алкохол може да затрудни усвояването на хранителни вещества от храната. Някои лекарства са известни с това, че възпрепятстват усвояването на фолиевата киселина. Вегетарианците, които не ядат яйца и млечни продукти за дълъг период от време, са податливи към недостиг на кобаламин. Някои автоимунни заболявания, причинени от проблеми с щитовидната жлеза или болест на Адисон или диабет тип 1 може да бъдат причина за мегалобластната анемия. Мегалобластната анемия в детството може да се дължи на вродени заболявания, водещи до дефицит на витамин В12. Зараза с тения в червата може да попречи на усвояването на витамина. Дори, ако човек яде храни, богати на фолиева киселина, дефектните методи на готвене – като използването на твърде много топлина или вода, може да унищожат фолиевата киселина в храната.

Какви са ефектите от тази анемия?
Мегалобластната анемия може да доведе до психическо разстройство, което се отнася до промени в личността, деменция, депресия и остра психоза, които са неврологични прояви на дефицита на витамин В12. Колеблива походка, изтръпване на ръцете и краката, загуба на паметта и т.н. са някои от ефектите на мегалобластната анемия, наблюдавани при възрастни пациенти, макар и често те да се дължат на свързани с възрастта заболявания. Безплодието също е един от ефектите на този тип анемия. В тежките случаи на дефицит на витамин В12 – гръбначният мозък може да започне да се изражда. Слабите мускули в долните крайници са друг дългосрочен ефект. Увреждането на зрителния нерв е сравнително рядко, но е известен ефект от липсата на този витамин.

Какви са симптомите на мегалобластната анемия?
Психологическите симптоми като раздразнителност, агресивност и загубата на паметта са симптоми на мегалобластната анемия, които често се наблюдават сред възрастните хора, когато има съмнение за дефицит на витамин В12. Стомашно-чревните симптоми под формата на запек или диария, гадене и загуба на апетит са наблюдавани при пациенти с мегалобластна анемия. Подуването на езика и язви в устата показват дефицит на витамин В12 и фолиева киселина. Изтръпването в ръцете и краката, неравномерната походка, главоболие и загуба на памет, придружени от бледа кожа, са други симптоми, забелязани от пациенти и лекари.

Какво е лечението на мегалобластна анемия?
На първа линия лечението на мегалобластната анемия включва терапии с кобаламин и фолат, след като е установена причината за дефекта. Управлението на фолиевата киселина по време на бременност, особено при майки вегетарианки, е жизнено важно, за да се избегне появата на мегалобластна анемия при кърмачетата. Допълнителни дози на витамин В12 и фолиева киселина може да бъдат дадени за тези, които са на диета с ограничения от храни като вегетарианци, диабетици и възрастни хора. Тъй като недостигът на желязо може да усложни производството на червени кръвни клетки, комбинираното лечение на дефицит на желязо и дефицит на фолиева киселина с  добавки на витамин В12 може да се окаже изключително ефективно при лечение на мегалобластна анемия. Хора с намален капацитет за усвояване на витамин В12 са тези, които са преминали през стомашно-чревни операции или са с вродени автоимунни заболявания, Терапия с кобаламин и фолат може да бъде необходима през целия им живота. Най-лесният и евтин начин за лечение на мегалобластната анемия е като се направят промени в диетата, при които се включват фолиева киселина и кобаламин. Храненето с изобилие на зеленолистни зеленчуци, яйца, морски дарове и червено месо осигурява на тялото достатъчно фолиева киселина, кобаламин и желязо, нужни за производството на здрави червени кръвни клетки. Веганите и вегетарианците в частност трябва да се грижат да включват добавки на витамин В12 в ежедневието си, тъй като този витамин се намира само в продуктите от животински произход.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :) Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Обичаме Ви!

Категория: Бременност

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---