Мастодиния

Какво е Мастодиния?
Мастодиния е медицински термин които се използва за да се посочи гръдната болка. Болката може да варира от малка, която често я определят като малко неудобство или до много тежка болка. Много жени които имат болка в гърдите са разтревожени за възможен риск от рак на гърдата.
Трябва да се знае че болката която се появява по време на кърмене или след отбиването не е включена в тази медицинска дефиниция – Мастодиния, а тя се определя като мастит.

мастодинияВидове Мастодиния могат да бъдат квалифицирани в две основни клинични модели
– Цикличен – когато интензивността на болката се променя по време на менструален цикъл.
– Нециклична – когато болката остава за по–дълго време, тя не се влияе от менструалния цикъл и е един вид постоянна. Този тип мастодиния е по–малко срещан.

Причини за Мастодиния
– Цикличната Мастодиния е много често свързана с фиброцистозни промени на гърдата и се смята, че е причинена от хормонални аномалии и промени в организма на жената. Затова цикличната мастодиния е свързана и се проявява по време на менструалния цикъл. Обикновено се свързва с менструацията или предменструалния синдром.
– Нецикличната мастодиния има различни причини, затова е по трудно като цяло да се диагностицира. Някои нециклични болки се появяват поради хормонални промени в пубертета, в менопаузата и разбира се по време на бременност. След бременността често болката в гърдите е причинена от кърменето на новороденото бебе. Други причини за нециклична мастодиния могат да бъдат алкохолизма (увреждане на черният дроб), мастит и различни лекарства.

Лечение на Мастодиния
Докато в много случай чрез редица изследвания е възможно да се предскаже кое лечение ще бъде най–ефективно, това рядко се случва в практиката при Мастодиния. Само и единствено вашият лекар може да ви посъветва кое лечение е подходящо за вашата конкретна ситуация. Винаги обсъждайте всички възможности за лечение с вашият лекар преди да вземете решение, включително дали да започнете или прекратите вашето лечение.

Риска от рак на гърдата
Трябва да се знае че по–голямата част от рак на гърдата не е съпътствана със симптоми на болка. Някои епидемиологични изследвания показват, че жените със симптоми на болка в гърдите могат да имат повишен риск от развитие на рак на гърдата.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :) Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Бъдете Здрави!

Категория: Речник

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---