Кърмене и Цигари

Какво трябва да знам при кърмене и цигари?
На първо място ако една майка не може да спре цигарите по време на кърмене, тя трябва да продължи да кърми. Кърменето осигурява силен имунитет на бебето, които помага при битката с различни заболявания и дори противодейства на някой ефекти от цигареният дим върху белите дробове на детето. Най-добре е за кърмещите майки да спрат цигарите, но ако не може да се спрат или намалят, то тогава е по-добре да пушите цигари и кърмите отколкото да пушите и да храните бебето с изкуствени храни. Колкото повече цигари пуши майката, толкова по-големи рискове за нейното здраве и това на бебето. Затова ако не успее да ги спре, най-добре поне да намали дневното количество на изпушените цигари. Това ще е в пъти по здравословно за цялото семейство.

Какво се случва с бебе, което е изложено на цигарен дим?

 • Бебетата които са изложени на цигарен дим имат много по-голям шанс да развият пневмония, астма, ушни инфекции, бронхит, инфекции на синусите, проблеми с раздразване на очите му и други.
 • Коликите се появяват по-често при деца на които майките кърмят и пуши цигари.Знайте че, не само никотина се прехвърля в майчиното мляко, но и пасивният дим в стаята дразни бебето. Децата на родители които пушат са по-нервни от другите деца.
 • Голямото пушене на цигари от кърмещите майки понякога причинява симптоми на бебето като гадене, повръщане, коремни спазми и диария.
 • Кърменето и тютюнопушенето на цигари увеличава 7 пъти шанса, бебето да умре от синдрома на внезапната детска смърт.
 • Децата на родители пушачи имат 2-3 пъти повече посещения при лекар. Обикновенно поради респираторни инфекции или алергични заболявания.
 • Децата които са изложени на пасивно тютюнопишене в дома имат по-ниски нива на добрия холестерол, който защитава коронарната артерия.
 • Бебетата които са били хранени от жени който са кърмили и пушили цигари е по-вероятно да станат пушачи като пораснат.
 • Някой проучвания доказват, че ако едно бебе расте в дом и неговите родители пушат, то това води до удвояване на риска от рак на белите дробове в по-късен етап от неговия живот.

кърмене и цигариКак цигарите влияе на кърменето?
Пушенето на цигари при кърмене се свързва с:
– По-ранно отбиване на бебето
– По-малко кърма
– Ниски нива на пролактин
– По-ниски нива на йод

Има ли риск за бебето ако кърмя и пуша цигари? Как да се сведе до минимум риска за новороденото бебе ако пушите цигари и кърмите?

 • Спрете цигарите на 100% – тютюнопушенето не е полезно както за новороденото бебе така и за вас
 • Ако не успеете да спрете цигарите – Намалете цигарите! Колкото по-малко пушите, толкова по-малък шанс да възникнат някакви проблеми с вашето бебе. Рисковете се увеличават, ако пушите повече от 20 цигари на ден.
 • Не пушете непосредствено преди или повреме на кърменето.
 • Изчакайте колкото е възможно повече ако сте пушили преди да започнете да кърмите. За да пъде половината от никотина елиминират от тялото Ви са нужни 90 минути.
 • Избягвайте пушенето на цитари в стаята в която е вашето бебе. Най-добре пушите навън – на терасата или на двора ако живеете в къща. Също така не позволявайте на друг да пуши цигари в близост до вашето бебе.
Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :)
Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Обичаме Ви!

Категория: Мама и Бебе

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---