Изчисляване на Овулацията

Преди да преминем към същинската част на темата, а именно изчисляване на овулацията, нека първо да разясним отново на всички какво е овулация и някои от най–честите признаци на овулацията.

Какво е овулация?
Овулация е физиологичен процес, който изцяло отговаря за възможността на всяка жена да зачене. Всеки месец по едно и също време между две менструации, всяка здрава жена има и овулация. Представлява пукане на фоликула, в който се намира узрялата яйцеклетка. След, като се спука тя тръгва на път през маточната тръба и се придвижва към матката,за да бъде оплодена. Ако не настъпи оплождане от сперматозоид, яйцеклетката се изхвърля от организма на жената по време на следващата менструация Този период е индивидуален за всяка жена и протича по различен начин с различни признаци. Няма точно определен ден, в който да започва този процес, всичко зависи кога точно яйцеклетката е напълно узряла и готова да напусне фоликула си.

Признаци за овулация?изчисляване на овулацията
Признаците са важна част от изчисляване на овулацията, защото дори и да знаем как се изчислява овулацията, то трябва да знаем какви признаци да търсим. Както вече споменахме всяка жена е различна и с различен организъм, който приема промените в тялото по различен начин. Може да бъдат приети някои основни признаци или по–точно симптоми, които се наблюдават най–често и така жената да разбере, че е в овулация. Трябва да има постоянство и да познаваш добре тялото си и това какви промени настъпват в него, само така ще знаеш и кога какво се случва с организма ти. Някои от признаците са подобни на тези на предменструалния синдром, но при добро познание за собственото си тяло няма жена, която да ги сбърка двете неща

Подути и чувствителни гърди – това се среща често при жените в овулация, но също така и малко преди настъпването на месечен цикъл. Изпитва се напрегнатост в гърдите, леко подути и много чуствителни. Има вероятност да изпитвате раздразнение дори от допира на дрехите.
Отделяне на секрет – Обикновено по време на овулация се наблюдава засилване на отделянето от влагалищния отвор слузест секрет. Той няма неприятна миризма и е белезникав до безцветен. Има много важна роля за успешното оплождане на яйцеклетката, защото при полов контакт, чрез него сперматозоидите успяват да проникнат по–лесно във влагалището и след това в матката, за да оплодят яйцеклетката.
Превъзбуденост – някои лекари твърдят, че през периода, в който женският организъм е в овулация се усеща безпричинен прилив на енергия. Или усещате нуждата да правите нещо и не усещате умора. Също така се наблюдава и завишено количество на желание за полов контакт. Всичко това се получава от промяната в хормоните, които работят по съвсем друг начин, докато сте в овулация.
– Свръх чуствителност – това означава, че има промяна в настроенията на жената, които се променят бързо и често. Този признак се наблюдава и при бременните, или при онези с предменструален синдром. Свръх чувствителност също означава и прекалена чувствителност на влагалището и влагалищния отвор, причината за това, е че мястото се подготвя за евентуално оплождане и влагалището става нежно. Понякога тази чувствителност е силно дразнеща и некомфортна, има случи, в които дори жената няма желание за близост с партньора си.

Как да изчисля овулацията?
Когато вземете решението да имате дете е нужно да си помогнете малко, като си направите изчисляване на овулацията или тест за овулация, за да определите в кой ден точно сте в овулация. По принцип това се случва около 14 дни преди началото на менструацията, но всяка жена е по тази схема. Поради този факт се препоръчва използването на поне два варианта за изчисляване.

1. Пресмятане на дните – Ако имате редовен цикъл този метод за изчисляване на овулацията е много точен. Пример за това е ако цикълът ви е на 30 дни, то тогава вашата овулация настъпва на 16–17 ден след края на цикъла.
2. Друг метод за изчисляване на овулацията е чрез направата на тест на слюнката. Прави се сутрин още докато се събудите преди да пиете или ядете нещо, за да не се промени и слюнката. В аптеките се продават специални ленти за вземането на секрет от слюнката. Прави се в домашни условия и е лесен за употреба.
3. Измерване на температурата на влагалището – Този метод е един от най–използваните, отново се прави сутрин преди дори да сте станали от леглото, докато тялото все още е в покои. Ползва се обикновен термометър, който се поставя във влагалищния отвор. През периода на овулация температурата се повишава с около 1 градус, или иначе казано стига до 37 градуса. За да ви помага обаче е нужно и преди това да си мерите температурата, за да установите какви са нормалните градуси за вашето тяло през останоло време.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :) Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Обичаме Ви!

Категория: Забременяване

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---