Храни Богати на Пурини и Пикочна Киселина

Изключително подробна статия в помощ на хората които имат подагра и/или повишени нива на пикочната киселина, която няма аналог в Българското Интернет пространство – Храни богати на пурини и съответно храни богати на пикочна киселина подредени в таблица.

Важно е да отбележим в самото начало, че храната обикновено е отговорна само за около 30% от съдържанието на пикочна киселина в кръвния серум. Диетата е много важна за тези, които искат да намалят пикочната си киселина, но не трябва да се пренебрегват други съображения. Изключително тежки физически натоварвания, травматични наранявания и някои болестни състояния може да допринесат за повишаване на пикочната киселина и последваща поява на подагра. храни богати на пурини и пикочна киселинаНа снимката може да видите какви остри като игли са кристалите на пикочната киселина. Също така някои храни, които повишават киселинността на кръвта т.е. това са храни с ниско PH, въпреки ниското съдържание на пурини в тях, могат да причинят повишаване на пикочната киселина и влошаване на подаграта. Някои примери могат да бъдат: много пикантна и мазна храна, кафе, алкохол, големи и редовни количества черен чай, дълбоко пържена храна, кафе, какао и др. В понятията за китайска медицина тези храни попадат в категорията на храни и напитки, произвеждащи топлина и влага. Също така в най–различни форуми хората споделят, че от определени храни с ниско съдържание на пурини, те отново имат симптомите на подагрена криза и повишени нива на пикочна киселина в организма. Такива споменати храни по форумите например са: домати, червено цвекло, ябълки и други. Затова е строго индивидуално и всеки човек трябва да наблюдава реакциите на своя организъм.

Преди таблицата ви даваме 3 групи от храни съдържащи пурини, съответно пикочна киселина и които може да са отговорни за появата на подагра.

Храни богати на пурини в Група A, съдържащи от 0 до 50мг пурини в 100 грама храна
– Плодове
– Зеленчуци: Всички, с изключение на тези в Група Б
– Зърнени храни: Всички с изключение на тези в Група Б (повечето хлябове и сладкиши, повечето зърнени закуски, бисквити, ориз, ечемик, кус–кус и паста са разрешени в умерени количества)
– Млечни продукти (мляко, кремове, кисело мляко, сладолед, сирене, яйца. Като се има предвид високото съдържание на мазнини в повечето млечни продукти)
– Мазнини, в разумни граници, защото са калорични (масло, повечето масла за готвене, свинска мас, дресинг за салата, майонеза)
– Ядки: с изключение на фъстъци или кашу, и за предпочитане не осолени ядки. – Маслини – Консерви и сладки (мармалад, лютеница, кисели краставички)
– Напитки: Включително чай, кафе, безалкохолни напитки (но те могат да съдържат кофеин)

Храни богати на пурини в Група Б, съдържащи от 50 до 150мг пурини в 100 грама храна
– Домашни птици: (пиле, патица, пуйка, гъска)
– Червени меса и колбаси (телешко, говеждо, агнешко, свинско месо, бекон)
– Риба: с изключение на тези в Група C
– Стриди, миди, скариди
– Пълнозърнест хляб и тестени изделия
– Пълнозърнести храни (включително и овесени ядки, кафяв ориз, и
тахан)
– Леща, соя, боб извара, тофу, хумус, грах и фасул (включително нахут)
– Фъстъци, фъстъчено масло, кашу
– Зелеви (карфиол, броколи)
– Калабрезе, къдраво зеле, брюкселско зеле, спанак, аспержи, авокадо, и гъби

Храни богати на пурини в Група В, съдържащи от 150 нагоре пурини в 100 грама храна
– Див дивеч или отглеждан (фазан, пъдпъдък, яребица, заек еленово месо)
– Месо от вътрешни органи (бъбрек, сърце, черен дроб, пастет, терина,
чернодробна наденица, черен дроб)
– Екстракти от месо и Мая
– Хайвер
– Миди, Херинга, скумрия, пъстърва, Раци
– Малки риби – Всички или преработени (хамсия, сардини, цаца, паста от аншоа)

Следният списък с храни богати на пурини е превод от английски и е част от книгата „Подагра“ на проф. Р. Греаме, д–р А. Симъндс и д–р Е. Кери
Храна 100грОбщо Пурини в мг Пикочна киселина/100 г (средно)
Бирена Мая 1810
Риба – Пушена Копърка 804
Овчи Далак 773
Хлебарска Мая 680
Волски Черен Дроб 554
Свински Черен Дроб 554
Свинско Сърце 530
Свински Далак 516
Гъби – Манатарки, сушени 488
Риба – Сърдини в Масло480
Телешки Черен Дроб460
Волски Далак444
Свински Бял Дроб434
Волски Бели Дробове399
Риба – Сардина345
Телешки Далак343
Свински Бъбреци334
Риба – Пъстърва297
Риба Тон в Масло290
Волско Сърце256
Пилешки Черен Дроб243
Риба – Морски костур241
Овче Сърце241
Риба – Хамсия239
Черен боб222
Телешки Бъбреци218
Риба – Херинга210
Конско Месо200
Соя190
Риба – Калкан178
Пилешки гърди с кожа175
Риба – Сьомга170
Маково Семе170
Гъска165
Риба – Сайда163
Риба – Шаран160
Биволско (Волски) Език160
Свински Крака160
Варено пилешко месо159
Свинско Филе150
Пуешко месо150
Телешка Вратна Пържола150
Телешки Бял Дроб147
 Кафяви Скариди147
Риба – Скумрия145
Свински Котлет с Кост145
Хайвер – суров144
Слънчогледово Семе143
Риба – Пикша139
Еленски Бут138
Свински Език136
Заешко Месо132
Варена Шунка131
Телешко месо130
Боб – Бял128
Леща127
Телешка пържола от плешката120
Телешки ребра120
Омар118
Печено пилешко месо115
Миди112
Телешко филе110
Пилешки крила110
Риба – Бяла риба110
Риба – Треска109
Нахут109
Стафиди – Сушено грозде107
Ленено Семе105
Еленско месо задница105
Свинско Шкембе100
Пълнозърнест Овес без Люспи94
Грах на бобчета94
Риба – Писия93
Телешки мозък92
Гъби – Манатарки92
Колбаси от Телешко Месо91
Риба – Стриди90
Кренвирши89
Зелен Грах Шушулка84
Свински Мозък83
Броколи81
Соеви Кълнове80
Ядки – Фъстъци79
Артишок78
Риба – Пушена Змиорка78
Праз Лук74
Кайсии73
Наденица – Вайсвурст73
Какао на Прах71
Брукселско Зеле69
Тофу68
Див Лук67
Смокиня – сушена64
Сушени Сливи64
Сусам – Семена62
Риба – Раци60
Банан57
Магданоз – листо57
Спанак57
Сладка Царевица52
Карфиол 51
Ръж – пълнозърнест51
Пшеница – Пълнозърнеста51
Тиква44
Макаронени Изделия с Яйца (Юфка, Макарони, Талиатели) 40
Сладки Бадеми37
Зелен Фасул (боб)37
Ядки – Лешници37
Сушени Фурми35
Черен Бъз33
Пъпеш33
Червено Зеле32
Сирене – Лимбургер 20% масленост32
Целина 30
Гъби – Смръчкула 30
Дюля30
Гъби – Консервирани 29
Зелени Маслини Мариновани29 
Алабаш25 
Ядки – Орехи 25 
Слива24
Аспержи23
Ядки – Бразилски Орех23
Боровинки22
Бяло Зеле22
Патладжан21
Праскова21
Ягоди21
Авокадо19
Цвекло19
Киви19
Портокал19
Ананас19
Картоф с кожа – Варен18
Малини18
Морков17
Вишни17
Червен Касис17
Градинска Жлъчка17
Гъби – Пачи Крак17
Цариградско Грозде16
Картоф16
Кисело Зеле16
Репичка15
Ябълки14
Светла Бира14
Пшеничен бял хляб или брашно14
Листа от Копър14
 Маруля13
 Лук13
 Цикория12
 Круша12
Ревен12
Домати11
Извара9
Безалкохолна Бира8
Кисело Мляко 3,5% масленост8
Сирене – Бри7
Сирене – Едам 30%, 40% или 45% масленост7
Череши7
Краставица7

 

Доста изчерпателен списък на храни богати на пурини и пикочна киселина. Надявам се да съм бил полезен. Тази статия написах с много любов и нека Господ дава здраве на всеки. В следваща статия ще обобщя известни начини които хората споделят по различни форуми за справяне, овладяване и лечение на така неприятните високи нива на пикочна киселина в кръвта и организма на човек.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :) Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Обичаме Ви!

Категория: Здраве

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---