Хормонални Изследвания

Преди да покажем какво знаем за всички видове хормонални изследвания, считаме че е длъжно да ви запознаем на кратко за това какво е хормон?!

Какво представляват хормоните?
Хормоните са вещества в кръвта, които се произвеждат от клетките на ендокринната жлеза или от нервните клетки в отговор на конкретни нервни или химични стимули. Те засягат метаболитната функция на тези клетки, които имат съответните рецептори за хормона. Всички многоклетъчни организми (включително растенията) произвеждат хормони. Най-известни хормони са тези, произвеждани от жлезите с вътрешна секреция на гръбначните животни, но хормони се произвеждат от почти всяка органна система в тялото на човека или животните. Хормоните са химически вещества, произведени от жлезите с вътрешна секреция. Тези хормони преминават направо в кръвта, която ги носи в тялото. Хормоните са в центъра на контрола на безброй биохимични реакции и обмяната на веществата. Всички възможни хормонални изследвания се правят и са важни за всеки човек, защото чрез резултати може да проследим много различни процеси в организма. Хормоните регулират храносмилателната система, растежа, глада, жаждат, глюкозата в кръвта и нивата на холестерола, изгарянето на мазнините и тяхното съхранение и абсорбция, менструалните цикли и сексуалното влечение. Човешките хормони като човешки растежен хормон, пролактин, плацентарен лактоген са хомоложни протеин хормони, които са мощни ендогенните химически вещества. Биологичното дейности на тези хормони не са едни и същи и се различават в зависимост от това за кой орган са произведени.

хормонални изследванияОбикновено различните хормони се произвеждат и секретират от жлезите с вътрешна секреция, включително хипофизата, щитовидната жлеза, паратироидите, надбъбречните жлези, яйчниците, тестисите и панкреаса, някои части от стомашно-чревния тракт и плацентата. Както казахме всички хормонални изследвания са важни, защото хормоните контролират растежа и развитието, размножаването, половите характеристики, и нивата на кръвната захар и влияят на начина, по който тялото използва и съхранява енергията.

Кога е необходимо да се правят различните хормонални изследвания и какво представляват?
Изследвания на хормоните се правят поради различни причини. Основно хормонални изследвания се правят заради нарушения при работата на щитовидната жлеза, хипофизната, полов стерилитет и т.н. Чрез тези хормонални изследвания се диагностицират много проблеми в организма на човек.

Как се правят различните хормонални изследвания?
Правят се чрез взимане на кръвна проба, най-често от вената и стават готови в рамките на 1 до 3 дни.

Видове хормонални изследвания
Най-честите изследвания на хормоните са тези на:
Антидиуретичен хормон (вазопресин) – антидиуретичният хормон влияе на кръвното налягане и реабсорбирането на водата от бъбречните каналчета.
Кортикотропин – той стимулира надбъбречните жлези да отделят глюкокортикоидни хормони. Тези хормони са противовъзпалителни, отговарят за намаляването на отока и другите аспекти на възпаление.
Лутеинизиращ хормон – лутеинизиращия хормон и фоликуло – стимулиращия хормон контролират репродуктивнит функции, включително производството на сперматозоиди, съзряването на яйцеклетките и менструалните цикли; контрол на мъжките и женските полови характеристики.
Хормонални изследвания на така важният при репродукция хормон Окситоцин – окситоцинът помага да се предизвика раждането и контракциите в тялото. Той има стимулиращ ефект върху гладката мускулатура на матката и млечните жлези. Окситоцинът участва в репродуктивното поведение при мъжете и жените.
Пролактин – пролактинът участва в развитието на гърдите и управлява производството на кърма. Той също регулира функциите по време на менструалния цикъл. Почти всяка жена си е правила такъв тип хормонално изследане.
Стимулиране на тироидния хормон – стимулиране на тироидния хормон стимулира освобождаването на хормони на щитовидната жлеза от thyroglobulin. Той също така стимулира растежа на фоликуларен клетки на щитовидната жлеза.
Паратиреоидния хормон – Паратиреоидният хормон контролира разпределението на калций и фосфати в тялото.
Хормонални изследвания на различни хормони на щитовидната жлеза – хормоните на щитовидната жлеза са от огромно значение за нормалните метаболитни процеси и психическото и физическото развитие. Хормоните на щитовидната жлеза регулират метаболизма.
Алдостерон – алдостеронът е отговорен за запазване на солите в тялото ни, поддържане на баланса на течности и поддържането на кръвното налягане. Той помага за регулирането на електролитния баланс.
Хормонални изследвания на хормона Кортизол – кортизолът е важен за поддържането на нива на кръвната захар, поддръжка на телесните течности и електролитите и защита на тялото от стрес. Кортизолът има противовъзпалително действие, поддържа нивото на кръвната захар, кръвното налягане и мускулната сила.
Адреналин – Епинефринът помага на черния дроб за освобождаването на глюкозат и ограничаване на освобождаването на инсулин. Той също така прави сърцето да бие по-бързо и може да повиши кръвното налягане.
Инсулин – инсулинът е необходим за глюкозата, за да може да влезе в клетките на тялото и се използва за производството на енергия.
Еритропоетин – еритропоетинът е важен за нормалното производство на нови червени кръвни клетки.
Хормонални изследвания на хормона Естроген – естрогенът стимулира развитието на вторични полови характеристики и предизвиква менструация при жените. Естрогенът е важен за поддържането на нормалното функциониране на мозъка и развитието на нервните клетки.
Прогестерон – прогестеронът, заедно с естрогена, матката се подготвя за възможна бременност всеки месец и поддържането на оплодената яйцеклетка, ако зачеването се случи. Прогестеронът също помага за подготовка на гърдите за производство на мляко и кърменето.
Хормонални изследвания на тестостерон – тестостеронът стимулира притока на кръв, растеж в някои тъкани, както и вторичните полови белези. Тестостеронът е необходим за производството на сперматозоиди, развитието на мъжките репродуктивни органи, както и появата на мъжки вторични полови характеристики.
Лептин – лептинът играе роля в регулиране на телесната тегло като действа върху хипоталамуса да потиска апетита и да изгаря мазнините, съхранявани в мастната тъкан.

Както вече се запознахте има доста различни видове хормони, а и с тя и доста видове хормонални изследвания. Дано сме описали нещата по разбираем начин, защото всички хормони и техните хормонални изследвания са доста сложни за повечето хора.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :)
Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Обичаме Ви!

Категория: Здраве

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---