Хепатит

Какво е Хепатит?
Хепатит е означава остро възпаление на черния дроб. Различни токсини, някои лекарства, някои заболявания, тежка злоупотреба с алкохол, както  и бактериални и вирусни инфекции могат да причинят визпалението хепатит. Хепатит е също и името на семейство от различни вирусни инфекции, които засягат и нарушават работата на черния дроб, най–често срещаните видове хепатит са: хепатит А, хепатит Б и хепатит С.

Повече за различните Видове хепатит
хепатитХепатит А: Той се причинява от ядене на заразена храна или вода. Анално орален контакт по време на секс може също да бъде причина. Почти всеки, който развива хепатит А се възстановява напълно – той не води до хронични заболявания.
Хепатит Б: Той е полово предавана болест. Разпространява се чрез контакт със заразена кръв, сперма ли други телесни течности.
Хепатит С: Той обикновено се разпространява чрез директен контакт с кръвта на човек, който е болен.
Хепатит Д: Само човек, който е вече заразен с хепатит В може да се зарази с хепатит Д. Заразяването е чрез контакт със заразена кръв, необезопасен секс и перфорация на кожата със заразени игли.
Хепатит Е: Едно лице може да се зарази чрез питейна вода или чрез анално–орален секс.
Хепатит X: Ако хепатитът не се дължи на вирусите на хепатит А, Б, С, Д или Е, той се нарича хепатит X или хепатит на неизвестен вирус.
Хепатит G: Това е вид на хепатит, причинен от вируса на хепатит G. Обикновено няма симптоми или са много леки.

Признаци и симптоми при хепатит
Хепатитът може да се излекува от само себе си, без съществени последици, или в други случай може да прогресира до сериозно увреждане на черния дроб на човек. Острата форма на хепатит продължава около 6 месеца, докато хроничният хепатит трае по–дълго.
Най–честите увреждания на черния дроб са причинени от 3 хепатитни вируси, наречен хепатит А, Б и С. Хепатитът може да бъде причинен и от алкохол и някои други токсини и инфекции, както и от собствените ни автоимунни процеси.  Трябва да се отбележи, че не всички форми на хепатит са заразни. Много хора с хепатит развиват леки симптоми или нямат изобщо. Когато симптомите се появяват, това обикновено е около 15 до 180 дни, след като лицето се е заразило.

Началната фаза на хепатит се нарича остра фаза. Симптомите са като на грип и могат да включват:

  • Диария
  • Загуба на апетит
  • Умора
  • Лека треска
  • Гадене
  • Мускулни или ставни болки
  • Повръщане
  • Леки болки в корема
  • Загуба на тегло

Острата фаза обикновено не е опасна, освен ако тя не се развие много бързо в скоротечна форма, която може да доведе до смърт. Ако пациентите се влошат, симптомите преминават в:

  • Тъмна урина
  • Сънливост
  • Световъртеж
  • Сърбеж по кожата
  • Разширения далак
  • Леки цветни изпражненията, изпражненията може да съдържат и гной
  • Главоболие
  • Жълто оцветяване на кожата, бялото на очите и езика

Изходът от острата форма зависи от много фактори, особено от вида хепатит.

Как се лекува хепатит?
Лечение на Хепатит А – Няма специално лечение  за хепатит А. Лекарят ще ви посъветва да се въздържате от алкохол и наркотици по време на възстановяване. По–голямата част от пациентите с хепатит А ще се възстановяват спонтанно.
Лечение на Хепатит Б – Един пациент с хепатит Б трябва да си почива. Той ще бъде на диета, която е с високо съдържание на въглехидрати и протеини, за да се възстановят повредените чернодробните клетки. Ако това не е достатъчно, лекарят може да предпише интерферон, който е антивирусно средство.
Лечение на Хепатит С – На пациент с хепатит С ще бъде предписано медикаментозно лечение. Пациенти с хроничен хепатит С, който получава стандартно лечение може да приема и  да добавки като витамин В12. Терапията за хепатит С лекува 90 % от пациентите.
Лечение на Хепатит Д и Е – Досега няма ефективно лечение за хепатит Д и Е.

Как да се предпазя от заразяване с Хепатит?
Предпазване от Хепатит А:
– Измивайте ръцете си със сапун преди и след ходене до тоалетната
– Консумирайте храна, която е току–що приготвена.
– Навън пийте само бутилирана вода.
– Яжте сурови плодове и зеленчуци, ако сте сигурни, че те са били добре дезинфекцирани.
– Ваксинирайте се за хепатит А, ако пътувате до места, където хепатитът е ендемичен.
Предпазване от Хепатит Б
– Кажете на партньора си, ако сте носител или се опитайте да разберете дали вашият човек до вас е носител.
– Правете безопасен секс.
– Използвайте само чисти спринцовки, които не са били използвани от някой друг.
– Не споделяйте четки за зъби, ножчета за бръснене или инструменти за маникюр.
Предпазване от Хепатит С
– Ако сте заразени не позволявайте на другите да ползват вашата четка за зъби, бръснач, игли или принадлежности за маникюр.
– Ако сте заразени, покривайте откритите ви рани.
– Ако кожата ви е да бъде пробита, уверете се, че оборудването е добре стерилизирани.
Предпазване от Хепатит Д
– Използвайте същата насока, както за хепатит Б. Само човек, който е заразен с вируса на хепатит Б може да се зарази с хепатит Д.
Предпазване от Хепатит Е
– Направете същото, както за хепатит А.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :) Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Бъдете Здрави!

Категория: Речник

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---