Едем

Какво е Едем?
Едем означава оток. Това е подуване, причинено от течност в тъканите на организма. Той обикновено се появява в краката, глезените на краката, но това може да включва и други части от цялото ви тяло. Също така едем може да го определим като ненормално натрупване на течност в определени тъкани в тялото. Натрупването на течност може да бъде под кожата – обикновено в зависимите области като краката (периферен оток, или оток на глезена), или може да се натрупват в белите дробове (белодробен оток). В зависимост от местоположението на едема, може би ще трябва да се потърси медицинска помощ и да съобщите първите признаци и кога точно се е появил едема.

Причини за едем
Балансът и регулиране на течности в организма е много сложен. Накратко, причината за едем е че малките кръвоносни съдове в тялото (капилярите) изпускат течност в околните тъкани. Тогава излишната течност в тъканите е причината те да набъбнат.
Причините за възникване на едем и отоци са:
– Яденето на прекалено много сол
– Изгаряне от слънце
– Сърдечна недостатъчност
– Бъбречно заболяване
– Проблеми с черния дроб от цироза
– Венозна недостатъчност:
– Бременност
– Проблеми с лимфните възли , особено след мастектомия
– Някои лекарства и медикаменти
– Изправено положение на тялото
– Вървене пеш прекалено много, когато времето е топло
– физическа травма

Симптомите при едем зависят от причината за полученият оток и може да се различават, но в повечето случай се подува засегнатото място, кожата става лъскава и при натиск се усеща болка, може също така и да се стигне до обездвижване на някои части от тялото поради големият едем – оток.

Лечение на едем
За да спадне едема, вашия лекар може да препоръча повдигане на краката докато седите. Също така може да препоръча компреси, да ограничите колко се може солта от вашето меню и диета или да ви предпише някакъв медикамент за мазане или хапчета за перорално приложение за да отмине по бързо отока.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :) Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Обичаме Ви!

Категория: Речник

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---