Андропауза

Какво е Андропауза?
Андропаузата описва една емоционална и физическа промяна, която много мъже преживяват, когато достигнат определена възраст от своя живот. Както сперматогенезата, така и секрецията на тестостерон у мъжете не намаляват рязко с напредването ни възрастта. Нивото на тестостерона между 20 и 50 годишна възраст не се променя, то варира около 690 нанограма/100 мл. След 50 години намалява умерено и достига стойности под 500 нанограма/100 мл. След 80 годишна възраст нивото му е около 40 % от нивото преди 50 години. Намалението на тестостерона в кръвта е резултат от понижената му секреция от тестисите.

Въпреки че с възрастта нивото на тестостерона не намалява рязко, неговият биологичен ефект постепенно става по-слаб поради намаляване на свободната му фракция. С напредването на възрастта по-голяма част от тестостерона се свързва с глобулините, а свободният, биологично активният тестостерон намалява.

Андропауза – Симптоми Андропауза при мъжете
Ако нивото на тестостерона се намали значително, при част от мъжете могат да се появят симптоми, близки до симптомите, наблюдавани у жената по време на менопауза. Появяват се топли вълни, нервност, възбудимост, умора, сърцебиене, чувство на страх, намалена трудоспособност, главоболие, намаляване на окосмяването по тялото, намаляване на телесната и мускулна маса, промяна на настроението, увеличаване на мазнините около вътрешните органи и други

Между 50—60 години настъпва значително намаление на потентността у мъжете. В тази възраст започва да намалява и секрецията на тестостерон. Многообразието на нервно вегетативните и психичните смущения, както и намалената полова активност в тази възраст са резултат от намалената секреция на тестостерон. Ако тези оплаквания през 60-те и 70-те години са очебийни, говорим за мъжки климакс или за андропауза.

Андропаузата се дължи на първични изменения в тестисите и по-специално в клетките на Лайдиг. Отнася се за дегенеративни възрастови промени. В същото време компенсаторно се увеличава секрецията на лутеинизиращ хормон. Следователно андропаузата е физиологичен вариант на първичния хипогонадизъм. Отнася се за леки първични нарушения в тестисите, протичащи с повишено ниво на гонадотропните хормони.

Андропаузата – Лечение
Лечението на андропаузата е заместително с тестостерон. Обикновено се използват депо-препарати. В много напреднала възраст не се налага стимулиране на половото влечение, но въпреки това тестостеронът е показан поради анаболното си действие. Той повлиява благоприятно възрастовата остеопороза и мускулната хипотрофия. По време на лечението се налага периодичен контрол на простатната жлеза.

Хареса Ви информацията :) Оценетя я с "Харесвам" или я Споделете със "Споделяне" чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други сайтове, по този начин правилната информация достига до повече хора...

Благодарим Ви, че споделихте специализирания сайт Bremennost.bg – Всичко за Забременяване, Бременност и Раждане :) Дано сме били полезни - Бъдете Здрави!

Категория: Речник

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---