Пъпна Връв

Какво е пъпна връв, за какво служи и защо е нужна
Пъпната връв със своите свойства осигурява транспортирането на хранителните вещества към бебето, както и изхвърлянето на отпадъчните продукти от самия плод. Пъпната връв представлява пихтиесто закръглено лъскаво стъбло, което свързва плода с плацентата. При човек самата пъпна връв се образува и свързва зародиша с плацентата и майката около третата  седмица от бременността. В повечето случай е дълга около 50 до 60см, но има и достигащи до метър и половина (винаги има изключения), а средната  дебелина е от 1 до 2 сантиметра. Пъпната връв  се състои от клетки на амниона, които образуват стената й. Пъпната връв е един тръбопровод, които съдържа една вена и две артерии. Вената донася до плода храна и нужния кислород от майчината кръв, като сами по себе си те са предварително преработени от плацентата. Артериите връщат главните отпадъци като въглероден двуокис и уреята в плацентата, а тя ги връща в кръвообращението на самата майка. Пъпната връв е много здрава, тя може да издържи до 6 кг и много гъвкава, в противен случай тя може да се прекъсне и пренасянето на веществата да бъде прекратено. Със своята гъвкавост пъпната връв позволява движението на самия плод.

След раждане пъпната връв се реже посредством хирургически инструмент при самото раждане в болницата. Тогава се прекъсва връзката между общото кръвообращение между майката и бебето.  След  отрязването остава малка част от пъпната връв на самия корем на детето, но тя пада самостоятелно няколко дни след самото раждане и остава така наречения „пъп“  като белег на самия корем  до края на живота на човек.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора :) Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели :) Дано сме били полезни - Бъдете Здрави!

Категория: Речник

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---